Videosaran vinkit metsästysvideoon

Näytteilleasettajat,Uutiset

Kivikauden eränkävijät tallensivat riista-aiheisia kuvia kallioiden kylkiin. Nykypäivänä tallennusvälineet ovat kehittyneet, mutta ajatus pysynyt suunnilleen entisellään. Tänä päivänä eränkäynnin vahvat elämykset tallennetaan kameran muistikortille. Metsästysvideoiden tekeminen on suosittua puuhaa ja YouTuben kaltaiset alustat tarjoavat tuotoksille laajemman katselukunnan kuin muinaiset kalliomaalaukset. Taso on vaihteleva. Videosta saa kuitenkin kohtuullisen helposti ammattimaisen näköisen tiedostamalla muutamia perusasioita.

Jalusta tueksi

Erävideon kuvaaminen ei poikkea mitenkään muusta elokuvakerronnasta. Perusasia on luonnollisesti se, että kamera ei heilu ainakaan häiritsevästi. Jalustan käyttö ei aina ole mahdollista nopeissa tilanteissa, mutta jonkinlainen tuki kameralle on hyvä olla. Yksijalka on usein hyvä apu. Tarkennuksen tulee olla tietysti kohteessa, mikä ei aina ole itsestään selvää peitteisessä maastossa kuvattaessa. Käsitarkennuksesta on suuri apu, automaattitarkennus tuppaa tarkentamaan lähimpiin oksiin ja komea hirvihaukku takana jää epätarkaksi.

Lähikuva vai yleiskuva?

Elokuvakerronta perustuu erilaisten kuvakokojen käyttämiseen. Viidellä kuvakoolla pärjää mainiosti: yleiskuva, kokokuva, puolikuva, lähikuva ja erikoislähikuva.

  • Yleiskuvassa näytetään katsojalle tapahtumien paikka. Kokokuva näyttää paikan lisäksi, mitä henkilö tai eläin tekee.
  • Puolikuva puolestaan osoittaa, miten henkilö toimii.
  • Lähikuvalla voidaan tuoda ilmi esimerkiksi jännitystä tai tunnetta ihmisen kasvoilta.
  • Erikoislähikuva on tiukasti rajattu otos jostakin yksityiskohdasta.

Aina kun otos vaihtuu, tulisi myös kuvakoon vaihtua. Ei kuitenkaan niin, että hypätään kovin monen koon yli vierekkäisissä otoksissa. Kuvakokoja vaihtamalla kerrontaan saadaan elävyyttä ja monipuolisuutta. Pelkillä yleiskuvilla lopputulos on tylsä. Pahinta on edestakainen zoomailu. Ensin mietitään kuvakoko ja selkeä kuvan sommittelu, sitten zoomataan ja rec-näppäimen painalluksen vuoro tulee vasta sitten.

Kuvaa enemmän kuin mitä tarvitset

Jatkuvuus erottaa hyvän videokerronnan huonosta. Kuvien on vaihduttava huomaamatta. Näin ei tapahdu, jos vaikkapa liikettä kuvataan kohteen eri puolilta, jolloin liikkeen suunta näyttää kuvasarjassa kääntyvän päinvastaiseksi. Myös valaistuksen ja äänen on pysyttävä samanlaisena. Kuvasarjassa ei voi olla vuoroon aurinkoista, vuoroon pilvistä. Aina ei voida täysipainoisesti kuvata tilanteen ollessa kiihkeimmillään päällä, vaikkapa hirvihaukkuun hiivittäessä kuvaajan on toimittava metsästäjän ehdoilla. Siksi on pyrittävä täydentämään kuvauksia välittömästi tilanteen mentyä ohi. Jos valo ennättää vaihtua varsinaisen tilannekuvauksen jälkeen, täydennyskuvaukset eivät enää onnistu. Editointivaiheeessa tulee usein ikävä sopivia välikuvia esimerkiksi aikasiirtymiä varten. Esimerkiksi maisemat sopivat hyvin välikuviksi.

Entäs äänimaailma?

Videon äänitys on usein hankalampaa kuin itse kuvaus. Häiritsevät taustaäänet pitäisi saada eliminoitua, tavallisimmin tuulenpuuska mikrofoniin pilaa äänen. Mikrofontin päälle on saatavilla tuulta vaimentavia suojia, mutta usein äänimaailma on rakennettava eräfilmeihin jälkeenpäin editointivaiheessa. Jos videolla esiintyvät henkilöt puhuvat, kommentit tai repliikit tulisi aloittaa jotenkin muuten kuin sanoilla ”no niin”.

Editoinnissa viimeistellään video

Kun erävideosta halutaan saada muutakin kuin pelkkä oma muisto, on editointi välttämätöntä. Jos videoon tehdään sanallinen kerronta, silloin vältetään kertomasta sellaisia asioita, jotka ilmenevät jo kuvista. Kuvien selostaminen on katsojan aliarvioimista. Muutoinkin kuva on yleensä tekstin surma, vallankin mielenkiintoinen kuva. Tekstin kannattaa olla niin lyhyt, että kuva ja ääni saavat vaikuttaa itsenäisesti.

Hienojen eräretkien kuvaaminen videoiksi on kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa ja tuotosten arvo nousee vuosien saatossa. Vaikka videot eivät olisikaan kuolemattomia mertariteoksia, ne ovat osa suomalaista eräkulttuuria – aivan samalla tavoin, kuin kalliomaalauksetkin.

Tule juttelemaan lisää erävideoista ERÄTAIKA 2022 -messuille Kuopioon 6.–8.5. Nähdään messuilla!

Messuterveisin, Arttu Kotisara / Videosara

Uusimmat uutiset

Uutisten aiheet (kategoriat)